2 Syawal

Okay, gambar ni diamek time kat depan umah atok. Aku tak kenal but maybe antara adik beradik ayah aku ada pertalian darah dengan mereka. Dzzz

Hoho, handsome abg saudara aku ni. Sweet gitu lorhh :D


Gambar cousin aku dengan ayah dia. 
Syera and Uncle Hamsan. Anak dato tuu wehh. :)

Anak dara. Hehehe



So, hai blogger. Dah lama aku tak update post kan.
Erm, sorry ea blog. Err, bukan apa, sejak cuti sekolah seminggu ni aku busy gilaaa sampai tak sempat nak luangkan masa bersama blog aku yang tersayang ni. Kesian kau blog kena abaikan.
Mesti kau sedih kan ? Ehh, kejap, kau ada perasan ke blog ? Setahu aku takde. Kau hanya tempat untuk aku luahkan cerita aku je. Huhu
Sebelum tuu, aku nak cerita pasal open house saudara aku pada malam 1 syawal. Sedap makananya.
Ada satay, Mee goreng and macam macam lagi laaaa. Haha, kenyang makanan.
Kitaorang ada amek gambar. Hahaha

Aku dengan adik aku. Dekat rumah saudara aku ada open house.

Okay, aku nak cerita ikut hari yang teratur dalam cuti sekolah seminggu ni aku buat apa. Hehe
Dzz, korang dah baca kan entry yang 1 syawal tuu ? Err, dah ? okay, bagus.
Harini aku nak sambung cerita pasal 2 syawal pulak. Huhu
Aku dah nak start cerita ni. Hmm, 2 syawal yang lepas.
Pagi 2 syawal, ibu aku dah kejut aku untuk tolong dia masak sebab biasanya 2 syawal belah ayah aku akan beraya kat rumah aku. Hmm, aku pun bangun laa untuk tolong ibu aku.
Masak makanan kampung. Yelaa, belah ayah aku suka makanan kampung. Sedap laa wehh. Hehe, lagi lagi sambal belacan orang kampung. Memang delicious ahh. Pedas and sedap sampai tak terhingga. Huhu
Erm, sambung cerita. Aku and ibu aku masak masak. Erm, dah siap masak tu berehat kejap.
Penat gilaa laaa. Macam macam dibuatnya. Tengah berehat tuu beberapa jam kemudian saudara mara belah ayah aku dah sampai pulak. Hmm, sambung lagi kejap. Penat tak hilang lagi time tuu. Huhh
Hmm, belah ayah aku sampai kitaorang salam salam laa kan. Dah siap salam tuu., diaorang semua terus pergi dapur. Nak makan makanan kampung. Gilaa ahh, serbu je dapur ibu aku. Nasib baikk semua makanan dah tersedia. Kekeke :D
Hmm, diaorang makan makan dulu yang family aku siap siap untuk beraya belah saudara mara belah ayah aku. Saudara mara ajak beraya kat kampung yang ada pertalian darah laa.
Okay, dah siap makan semua. Kitaorang gerak pergi beraya kat kampung.
First rumah kitaorang pergi is rumah Pak usu aku. Aku memang rapat dengan anak anak dia. 
Err, nak dikatakan rapat tuu, tak sangat laa. Nak dikatakan tak rapat, boleh tahan rapat lah jugak. Haha
Beraya rumah Pak usu aku, kitaorang makan kueh tiau. Boleh tahan sedap cuma ada tauge sikit. Kay aku memang tak suka makan tauge. Rasa nak muntah bila makan tauge. Wekk :P
Hmmm, kitaorang ada amek gambar tapi gambarnya ada kat dalam camera cousin aku. So, nanti nanti jelaa aku upload kayy. Tunggu dia upload picture tuu dulu. Huhu
Dah habis snap pic, kitaorang gerak pegi rumah atokk pulakk. Woo, penat gilaaa. Baru dua buah rumah.
Penatnya dah terasa dah. Hmm, beraya kejap kat situu. Tengok atokk. Family aku and saudara mara belah ayah aku setiap tahun beraya rumah atok tuu.
Dzzz, dah siap beraya rumah atok tuu. Saudara mara belah ayah aku semua balik. Masing masing ada hal sikit so ayah aku beraya rumah kawan dia. Dekat je dengan tempay kitaorang beraya. Nasib laa dekat.
Singgah beraya kejap kat situu. Hoho, sementara ayah dan ibu aku tengah berbual. Aku snap pic sekejap.
Biasa laa, jalan sikit asyik nak bergambar je. Hehe, aku ni gilaaa snap. Kekeke :D

Okay, poyoss gilaa muka aku time tuu. Ter-buat muka pulak.
Tengah penat time tuu melayan ibu ayah aku berbual. Lawak gilaa. Jangan gelak tauu.


Dah lepas beraya rumah kawan ayah aku tuu tetibe makcik aku call. Makcik aku tanya ibu aku yang aku pergi rumah mak tehh tak ? Ada open house kat rumah Mak tehh. Hmm, ibu aku cakap tak pergi. Ayah aku penat. Dia nak berehat. Bilaa aku dengar macam tuu, aku terus cakap kat ibu aku yang aku nak ikut. Huahua
Then ibu aku cakap kat makcik aku yang aku nak ikut. Hee, yes ! dapat ikut. :D
Balik daripada rumah kawan ayah aku tuu, aku terus pergi rumah nenek aku. Hehe
Sampai rumah nenek aku, kitaorang gerak pergi rumah Mak tehh. Huhu
On the way nak pergi rumah Mak tehh, jalan sesak gilaaa. Banyak kenderaan lah.
Tapi tetap teruskan jalan jugak. Bawak kenderaan perlahan lahan.
And akhirnya, sampai jugak. Huhh, sakit dah punggung aku ni asyik duduk je. Hihi :)
Sampai rumah Mak Tehh, aku and makcik aku dua orang salam dulu tuan rumah lepas tuu kitaorang pergi makan pulak. Pehh, sedap gilaaa makanannya. Ayam masak merah memang sedap laaa.
Haha, kalau boleh aku nak je tambah makan lagi tapi disebabkan malu so tak jadilaa makan.
Dah siap makan, aku jadi photograper tak bertauliah kejap.
Nasib baik kejap je. Kalau lama, tidak lama aku buat muka pulaa. Hoho, muka kekenyangan. :D
Dah puas bergambar, kitaorang gerak nak balik pulakk tapi bukan nak balik terus. Nak beraya rumah aku pulak. Ada saudara aku nak beraya sekali tapi ni saudara belah ibu aku pulak yang nak beraya.
Time diaorang beraya, ibu aku pun menu yang sama jugak. 
Diaorang pun makan. Licit habis semua makanan. Bagus betul laa. Hehe, taklah membazir kan.
Erm, makan makan makan lepas tuu dah habis makan dah.
Dah siap makan, diaorang balik rumah pulaaa. Dalam satu hari, belah ayah and belah ibu aku serbu rumah aku. Memang terbaikk ahhh. Hahaha :DD
Okay laaa semua, sampai sini jela post aku.
Aku ada cerita lagi tapi ikut step by step. Nanti kalau ada masa terluang, aku buat post lagi ea.
Bubye, Assalammualaikum.









2 comments:

nadzirah sofia said...

selamat hari raya...belajar rajin2 ^__^

Rina-Ina said...

Selamat hari raya jugak. Okay, terima kasih :D